Brazilski klub Santos tvrdi: Messi nije oborio rekord, Peleu su ukrali 448 golova

Brazilski klub Santos je na svojoj zvaničnoj stranici objavio da se ne slaže s tim da je Messi oborio rekord po broju postignutih golova za jedan klub.

Oni tvrde da je Pele zapravo postigao 1.091 gol za Santos ako se računaju sve utakmice.

“Broj golova (448) koji danas pokušavaju izostaviti postignuti su protiv glavnih klubova iz te sezone. Pele je postigao devet golova protiv Club America (Meksiko) i Colo Colo (Čile), a osam je postigao i milanskom Interu, jednom od glavnih evropskih klubova 1960″.

Oni tvrde da je lista i sa velikim klubovima poprilično velika.

“Lista je ogromna i sa velikim klubovima: River Plate, Boca Juniors, Racing, Universidad de Chile, Real Madrid, Juventus, Lazio, Napoli, Benfica i Anderlecht. Sama Barcelona, ​​u kojoj Messi igra, bila je ujedno i jedna od Peleovih žrtava: četiri gola, postignuta u četiri utakmice”, navodi se u saopštenju Santosa.

Oni inzistiraju da se golovi u prijateljskim utakmicama računaju kao i u oficijelnim.

“Argument nekih analitičara je da su mnogi od ovih 448 golova postignutih u prijateljskim utakmicama bili protiv slabih protivnika, poput malih timova ili regionalnih timova. Čak i tako, utakmice su bile igrane u službenoj uniformi sa službenim zakonima igre i službeno prijavljene.”

Pele se nije oglašavao poslije ovih izjava, a čestitao je Messiju na 644 gola za Barcelonu.