Hitna sjednica Skupštine KS održati će se danas, predsjedat će Elvedin Okerić

Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo bit će održana danas sa početkom u 10 sati.

Izmjenama ovog zakona bit će omogućeno fuzioniranje ministarstava komunalne privrede i infrastrukture te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u dva ministarstva – za predškolsko, školsko i srednjoškolsko obrazovanje, te za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Podsjećamo da na prošloj hitnoj sjednici koja je održana 30. novembra zastupnici su prihvatili ostavke Vlade KS na čelu s Mariom Nenadićem, kao i ostavku predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Novu Vladu KS činit će Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, te kandidati koje su predložili samostalni zastupnici. Međutim NLB neće imati svog ministra iako je sastavni dio Četvorke zbog drugih procesa koji će odvijati u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Za mandatara Vlade predložen je bivši premijer KS Edin Forto, a za sada je poznato da će za ministre u novoj Vladi biti predloženi Adnan Delić, Lejla Brčić, Adnan Šteta, Admir Katica te Melika Husić-Mehmedović.

S tim u vezi, ukoliko danas budu usvojene ove izmjene, mandatar za sastav nove Vlade KS Edin Forto kojeg bi tokom dana trebao imenovati predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić u konsultacijama sa zamjenicima, može odmah predati 12 imena za sastav nove Vlade KS.

Međutim, ako se danas to i ne dogodi dva su moguća scenarija. Prvi je da se odgodi imenovanje nove Vlade KS i sačeka usvajanje ovih izmjena pa bi nova Vlada mogla biti imenovana tek u januaru. Dok je drugi scenario da se Četvorka reorganizuje i ipak predloži imena ministara za postojeća ministarstva, a nakon imenovanja izvrši promjene te naknadno razriješi i imenuje ministre za dva ministarstva.

Ukoliko danas budu predata imena za sastav nove Vlade ona neće moći biti imenovana 30. decembra kako je ranije najavljeno zato što je određen rok da se imena dostavljaju najmanje 12 dana prije sjednice na kojoj će biti imenovanje.

Podsjećamo da na prošloj hitnoj sjednici koja je održana 30. novembra zastupnici su prihvatili ostavke Vlade KS na čelu s Mariom Nenadićem kao i ostavku predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Novu Vladu KS činit će Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, te kandidati koje su predložili samostalni zastupnici, dok NBL neće imati svog ministra ali je sastavni dio Četvorke zbog drugih procesa koji će odvijati u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Grada Sarajeva.