Mjere za Novu godinu će biti poznate danas

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održat će sjednicu na kojoj bi trebao donijeti novu odluku o mjerama za borbu protiv pandemije koronavirusa, cilj je spriječiti importovanje koronavirusa tokom praznika.

Obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, na današnjoj sjednici očekuje se da će biti poznato više detalja o eventualnim mjerama za blagdane i Novu godinu.

Kako je ranije saopšteni iz Federalnog ministarstva zdravstva, očekuje se da će iste mjere, koje su na snazi do 21.decembra, biti produžene. Podsjećamo da se radi o mjerama zabrane okupljanja u zatvorenim objektima, kao i ograničenje kretanja nakon 23 sata.

Međutim, neki ugostiteljski objekti i hoteli su već najavili proslave za Novu godinu, pa iz tog razloga su se obratili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, te su saopštili da će inspektori u saradnji s policijskim službenicima MUP-a KS obavljati kontrole tokom novogodišnje noći.

Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je prijedlog Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa za sve strane državljane koji ulaze u našu zemlju, ali i bh. državljane koji žive vani.