Hoće li i migranti iz kampa “Lipa” biti prebačeni u Sarajevo

U decembru 2019. godine nekoliko stotina migranata prebačeno je iz divljeg i neuslovnog kampa Vučjak kod Bihaća u kampove odnosno kasarne Ušivak i Blažuj u Kantonu Sarajevo.

Ni danas se ne zna tačan broj migranata u ova dva centra osim da su kapaciteti popunjeni. Riječ je o više od 2.500 migranata.

Niko ne zna tačan broj onih koji borave na području Kantona Sarajevo u privatnom ili nekom drugom smještaju.

Kao i prošle godine, ponavlja se slična situacija s migrantima na Lipi kod Bihaća. Početkom ove sedmice kamp je raspušten, osoblje IOM-a se povuklo, a migranti su se zaputili prema Bihaću.

Lokalne vlasti spriječile su ulazak migranata u kamp Bira koji je zatvoren krajem septembra.

Iz IOM-a su insistirali da se migranti tu smjeste, a takvu odluku je predložilo i Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu s ministrom Selmom Cikotićem dok se u Lipu ne dopreme kontejneri za njihov smještaj. Odobrilo Vijeće ministara BiH, ali lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona su odbile taj scenario.

Migranti su se počeli vraćati u Lipu u kojoj su prethodno zapaljeni šatori u kojima su boravili. Uslovi u Lipi nisu adekvatni za boravak tokom zimskih mjeseci, ali za sada se ne nazire drugo rješenje. Nekoliko stotina ih se vratilo u Lipu, a jedan dio se zaputio u Sarajevo, a jedan je u pokušaju prelaske granice s Hrvatskom.

Svjesni toga, stanovnici Blažuja sutra će održati proteste kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog povećanog prisustva migranata. Sumnjaju da postoji plan da se migranti smjeste u kasarnu Blažuj.