Iz SDP BiH nisu sigurni koja tri kandidata će predložiti za ministre

Šef Kluba SDP BiH u Skupštini KS Igor Stojanović, je danas rekao da bi naredne sedmice SDP BiH trebao zvanično predložiti tri kandidata za ministre u Vladi KS.

Iako se jučer govorilo da će za ministra komunalne privrede i građenja predložiti Davora Čičića, Stojanović je potvrdio da je došlo do promjene resora.

Na taj način je Čičić kandidat za ministra finansija u Vladi Kantona Sarajevo, dok SDP ima još jednog kandidata za tu poziciju, a to je Tomislav Martinović. Bitno je napomenuti da obojica imaju višegodišnje iskustvo.

Stojanović je također kazao i da za Ministarstvo zdravstva imaju dva kandidata doktora Harisa Vranića i profesoricu Almiru Hadžović-Džuvo. Za koju je istakao kako nije član SDP BiH. Pored toga, ministarstvo saobraćaja vodit će Adnan Šteta.

Kada je riječ o ostalim ministarstvima predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je da će oni predložiti imena ministra MUP-a, Admira Katicu, ministra privrede Adnana Delića, te ministarstva za osnovno obrazovanje i odgoj nakon što se razdvoji sadašnje Ministarstvo obrazovanje, nauke i mladih i na resor visokog obrazovanja, ministra komunalne privrede i građenja, a moguće i ministra rada i socijalne politike.

Naša stranka dobila je mjesto premijera i za sada Ministarstvo pravde i uprave voditi će Lejla Brčić.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović predložio je Meliku Husić-Mehmedović za resor visokog obrazovanja. Još uvijek nije poznato ko će voditi Ministarstvo za boračka pitanja i kulturu i sport.

Ističemo da NBL nije tražio niti jednu poziciju u Vladi KS.