Prihvaćena inicijativa za smanjenje PDV-a na pet posto

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je prihvatio inicijativu zastupnika Mire Pekić i Branislava Borenovića da se PDV smanji sa 17 na pet posto za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj do 31.12.2022. godine, kao mjera pomoći u borbi s posljedicama pandemije.

Dok su SNSD-ovi zastupnici navijali kako neće glasati za ponuđenu inicijativu kazavši kako je riječ o “prividnoj pomoći”, inicijativa je usvojena sa 22 glasa “za”, osam “protiv” i tri “suzdržana”. Podršku su ranije najavili iz DF-a, Naše stranke i SDP-a.

Predlagač Branislav Borenović rekao je kako je važan adekvatan odgovor kada su u pitanju sektori privrede koji, prema njegovom mišljenju,  zaslužuju više pažnje nego do sada.

“Naša namjera je da se kroz ove izmjene i dopune ograniče na period do 31.12.2022. godine i pošaljemo snažnu poruku ovim sektorima koji se bore da prevaziđu krizu koja je pogodila cijeli svijet. Smanjenjem PDV-a ovim sektorima bi ostalo oko 50 miliona KM i podstakli bi smanjenje i sive ekonomije. Razni nivo vlasti bi bili uskraćeni u budžeta za manje od jedan posto. Ovo bi bila direktna korist za sve koji se nalaze u tim djelatnostima. Pozivam vas da po strani ostavimo političke amonizitete i usvojimo ovo”, rekao je Borenović obrazlažaući inicijativu.