Foto: Ilustracija

Kada će BiH dobiti injekciju za koronavirus i koju? U opticaju više proizvođača

Na samitu Evropske unije najviši dužnosnici Evropske komisije potvrdili su da će višak injekcija protiv Covida-19, koje je unija nabavila, biti doniran zemljama Zapadnog Balkana.

Kada i koliko će od postojećih injekcija doći na teritorij BiH, za sada postoje samo nagađanja. A evo što do sada znamo o postojećim injekcijama.

Pfizerova, Moderna, Oksfordska, Sputnik V, sve su to nazivi injekcija protiv covida-19, koje su u opticaju na tlu Evrope.

Prve dvije se razlikuju jer su rađene najnovijom tehnologijom. Uspješnost je čak 94 posto. Od 43 hiljade dobrovoljaca na kojima su testirane, primjećeni su tek lakši simptomi, poput crvenila ili groznice, javlja BHRT.

“To je umjetna injekcija i ona simulira virus i ubacuje se u naš organizam kao RNK, umotana u lipide i stupa u kontakt s našim ćelijama, a prije toga ona imitira protein virusa, to je onaj šiljak kojima virus probija naše stanice. Dakle, ona imitira taj šiljak od virusa i izazove imuni odgovor. Znači, nije u pitanju dio pravog virusa, nego umjetna injekcija”, kaže Jasenko Karamehić, imunolog.

Pfizerpva injekcija zahtijeva posebne uvjete. Za distribuciju i skladištenje ove injekcije potrebno je osgigurati hladnjake do minus 80 stepeni Celzijevih i bit će dosta skuplja u odnosu na druge.

Predviđanja su da će kompanija Pfizer i Moderna od prodaje injekcija u idućoj godini zaraditi čak 32 milijarde dolara. Pitanje je za koju ćemo se mi u BiH odlučiti?

“Čim se odobri u EU, kad IME odobri injekciju, onda će svaka zemlja na Balkanu vršiti svoj pregled, da svoje odobrenje, na nacionalnom osnovu to uradi također, i da se krene s narudžbama injekcije, za sada je glavni korak – odobrenje i regulativa”, govori Cristopher Vujić Tehlirian, medicinski direktor farmaceutske tvrtke Pfizer.

Za američku Modernu uvjeti skladištenja zahtijevaju -21 stepen, dok je za Oksfordsku potreban normalan hladnjak. To će značiti manju cijenu i veću pristupačnost.

U igri je i ruski Sputnik V. Već postoje najave da bi ova injekcija mogla biti na području RS-a u februaru iduće godine. Stručnjaci kažu da je njena uspješnost do 96 posto, a radi se klasičnom metodom.

“Šta znači da u sebi imaju dio virusa RNK koji ima nosač? To su uglavnom adanovirusi kojih je nekoliko stotina i uglavnom su bezopasni za naš organizam. To je klasična injekcija”, kaže Karamehić.

Najvažnije, ni jedna nije opasna po zdravlje čovjeka. Građani koji su za cijepljenje, u većini, podijeljenog mišljenja kada je vrsta injekcije u pitanju.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su saopćili da je naša zemlja pozvana da iskaže potrebe za injekcijom protiv covida-19 u okviru europskog mehanizma nabavke.

Ovim pozivom, pored KOVAKS mehanizma, BiH se otvara mogućnost da bude dio evropskog mehanizma nabavke što je glavni preduvjet za sigurnu nabavku injekcije.