Koja je vrsta psa bila inspiracija za lik Snoppyja?

Snoopy se prvi put pojavio 4. oktobra 1950, dva dana nakon prvog stripa.

Prvi put su ga nazvali Snoopy mjesec dana kasnije, 10. novembra, iako je Schulz namjeravao nazvati ‘Sniffy’, ipak se predomislio.

U stripu “Peanuts” Charlesa M. Schulza, Snoopy je bio čovjekoliki pas bigl. Ubrzo je postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih likova u stripu, a u drugim zemljama se smatra poznatijim od Charlieja Browna.

Izvorni crteži Snoopyja nadahnuti su Spikeom, jednim od Schulzovih pasa iz djetinjstva.

Snoopy je odani, maštoviti i dobroćudni bigl koji je sklon maštanju. Međutim nekada je sebičan, proždrljiv i lijen, a povremeno se ruga svom vlasniku Charlieju Brownu. U suštin, simpatični bigl u cjelini pokazuje veliku ljubav, brigu i odanost prema svom vlasniku. U stripovima iz 1990-ih prikazano je da je opsjednut kolačićima, naročito čokoladom.

Sve fantazije o kojima Snoopy mašta imaju sličnu formulu, on se pretvara da je veoma poznat, iako mu to ne uspijeva.

“Mora se povući u svoj izmišljeni svijet da bi preživio. Inače vodi nekako dosadan, jadan život. Ne zavidim psima na životu koji moraju živjeti”. Izjavio je Schulz o Snoopyjevom liku u 1997. godini.

Iako to nikada ne čini Snoopy često zamišlja da govori. U animiranim filmovima “Peanuts” i TV specijalima, njegove misli nisu verbalizirane. Umjesto toga, njegova raspoloženja se prenose jaucima, režanjem, jecajima, smijehom i kroz pantomimu.

Ono što mnogi ne znaju o simpatičnom psu jeste da je to izvorno bio Pattyin pas, ali ga je Charli Brown brzo udomio, prenosi 24 sata.