Komšić: Zamjena visokog predstavnika jeste malo teža politička operacija u BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, kazao je večeras za Federalnu televiziju da nije jednostavno promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini aludirajući ulogu Rusije u cijelom postupku.

Komšić se danas sastao sa njemačkom ambasadoricom Margret Uebber u Sarajevu.

Na sastanku su razgovarali i o potencijalnom nasljedniku Valentina Inzka.

Komšić je kazao da je upotpunosti nemoguće ubijediti Rusiju da da saglasnost.

”Taj sastanak je bio u četiri oka. Nije praksa da se prenose detalji takvih razgovora i ja to neću raditi. Zamjena visokog predstavnika jeste malo teža politička operacija u BiH. Treba vam saglasnost zemalja članica PIK-a pa verifikacija na vijeću sigurnosti UN-a.

Kako ćete dobiti saglasnost Rusije, da li to znači da će se ući u neku trgovinu s Rusijom na štetu BiH? Mislim da to uopšte neće biti jednostavno, pogotovo ubijediti Rusiju da da saglasnost”, kazao je Komšić za FTV.

Dotakao se također i izbora u Mostaru, gdje je istakao da tu neophodna promjena.

“Glasali su kako su željeli, mislio sam da će BH blok imati još bolji rezultat, ali i rezultat koji su postigli je sasvim dobar. Najgore bi bilo za Mostar, po mom mišljenju, da sve ovo prođe i da sve završi na nekoj koaliciji SDA – HDZ.

Zato zagovaram tu priču da BH blok i Koalicija za Mostar idu zajedno i ako je to neka cijena, ja bih bio spreman da ponudimo gospođi Baralija da bude gradonačelnica. Mostaru treba promjena”, rekao je uz naglasak da ne zna da li je u tom smislu već bilo razgovora.