Lazar Prodanović: Ovo je neoprostiv diplomatski skandal dva člana Predsjedništva BiH

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović kazao je večeras za N1 da je jučerašnji potez članova državnog Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića da odbiju susret s ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejom Lavrovim tragična situacija.

On je ocijenio da se radilo o izuzetno značajnom gostu i da će nakon ovog događaja sigurno uslijediti posljedice.

“Tragična je situacija da u BiH članovi Predsjedništva odbiju primiti izuzetno značajnog gosta, vjerovatno jednog od značajnijih ministara spoljnih poslova u svijetu, Mislim da je to nedozvoljivo u vremenu najvećih sukoba i neprijateljstava. Mislim da je to snažan autogol”, istakao je Prodanović.

Dodao je da prekid isporuke gasa FBiH ne treba dovoditi s posjetom Lavrova.

“Ne vjerujem da bi to trebao biti motiv, ali samo naivni mogu misliti da to neće imati posljedice. Ovo je neoprostiv diplomatski skandal dva člana Predsjedništva BiH”, naglasio je.

Komentarisao je i ostale pojedinosti ovog događaja.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se jučer u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije.