Sutra počinje Pozorišni studentski festival Postfest

Ovogodišnji Pozorišni studentski festival Postfest, održat će se u online obliku zbog pandemije koronavirusa, započet će sutra i trajt će do 20. decembra ove godine.

Sadašnja vanredna situacija neće organizatore festivala omesti u želji da podignu ljestvicu kvaliteta studentskog festivala.

Ovogodišnji festival, kojeg organizuju studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, podržala je Općina Centar kao i Javna ustanova “Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo”.

Organizator festivala je u edukativnom dijelu ovog festivala najavio učešće velikih rediteljskih i glumačkih imena. U ovom regionalnom projektu u kojem će, pored afirmisanih filmskih i pozorišnih imena, učestvovati studenti glume sa akademija iz Zagreba, Beograda, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada i Cetinja, također gostovati pozorišni reditelji Oliver Frljić i Kornel Mundruczo, kasting direktorica Timka Grin, ali i hrvatski glumac Goran Bogdan.

Pozorišni reditelj Oliver Frljić, je jedan od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Evropi, a čije predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini.

Glumca Gorana Bogdana je ove godine Evropska filmska akademija nominovala za najveću evropsku nagradu EFA, glumac koji ima uspješnu karijeru a iza sebe niz glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U program će, kao najveće ime, biti Kornel Mundruczo, pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom Volksbuhne, filmove je premijerno prikazivao na Cannes film festival i festival u Veneciji a film će mu premijerno uskoro biti emitovan na Netflixu.

Također, u programu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu i radila je na filmovima među kojima su Skyfall i A Perfect Day.

Svi zainteresovani će program Pozorišnog studentskog festivala “Postfest” moći pratiti putem web stranice postfest.ba.

Osim Općine Centar i JU „Centar kulture i mladih“ ovogodišnji studenti festival su također podržali i Pro-Budućnost (USAID, CRS), BH Telecom, Schuler Helfen Leben, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.