Magazinović: INTERPOL je traži, svi znaju da je u Srbiji i niko ne reaguje

Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da svi imaju obavezu da vrate tuđe, govoreći o ukradenim umjetninama o kojima je posljednjih dana u bh. javnosti bilo mnogo riječi.

Istakao je da pokušava otvoriti taj proces, da se stvari konačno pokrenu i da reaguju institucije Bosne i Hercegovine.

“Pokušavam da otvorim taj proces i mislim da sam u tome uspio u ovoj situaciji kao poslanik u Parlamentu to mogu uraditi. Tokom devedesetih godina ogroman broj umjetnina je nestao s prostora bivše Jugoslavije. Sve države imaju obavezu da vrate ono što je tuđe. Ja se bavim jednom slikom iz zbirke koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH i ima mnogo veći značaj.

Također, prokomentarisao je sliku Đoke Mazalića koja je u vlasništvu porodice Mulabdić.

“Specifikum za ovu sliku je da se izlaže katalozima u Srbiji, promijenili su joj ime i proglasili za nacionalno blago Srbije. Interpol traga za tom slikom, naše institucije znaju za taj problem i niko nije reagovao”, kazao je Magazinović.

Govorio je i o svom odlasku u Novi Sad i iskustvu na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

”Na granici nema nikakve gužve, imao sam PCR test i vrlo ugodan prelazak granice, Ne znam šta bih vam drugo mogao reći o tome. Uvijek sam zagovornik reciprociteta i u dobrom i u lošem, rukovodim se znanjem onih koji ga posjeduju, a to su epidemiolozi. Ako je to zahtjev struke onda to apsolutno podržavam”, poručio je Magazinović.