Nakon 12 godina vraćeno pravo da biraju: U Mostaru se danas obilježava dan ljudskih prava

Inicijativa građanki/na Mostar tradicionalno nastavlja sa obilježavanjem 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Kampanja aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

Pomenuta kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ove godine Inicijativa građanki/na Mostara organizira obilježavanja Dana ljudskih prava 10.12.2020. u 13 sati na Španskom trgu.

Predsjednica inicijative građanki/na Mostara Ifeta Ćesir Škoro navodi kako baš ove godine imamo dobar razlog da se Dan ljudskih prava obilježi u Mostaru.

“Poslije 12 godina, pravo da biramo i budemo birane, je vraćeno građankama i građanima Mostara. Prošle su 72 godine od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Da li su njeni principi teoretski ili apstraktni kada su u pitanju žene? Na Španskom trgu naći će se predstavnice iz raznih političkih stranaka kako bi skrenule pažnju na ovaj problem.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da se pridruže ovoj akciji obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava”, navodi Ćesir Škoro.