Nakon što je ukinuta epizoda “Upozorenje” sada ukinuta i “Pripravnost”

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donijelo je danas odluku za ukidanje epizode “Pripravnost” u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje pomenuti Plan.

Ovakva odluka proizašla je nakon što je mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Vijećnica, Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježen značajan pad izmjerenih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku tokom jučerašnjeg dana.

Ovakav trend pada koncentracija, kako je konstatovano, nastavljen je i danas.

Također i ostali praćeni polutanti prethodnih dana nisu bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti.

U isto vrijeme se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, bez temperaturne inverzije, i pojačanim vjetrom, što će dodatno dovesti do potpunog čišćenja kotlina, kao i do stanja kvaliteta zraka koji se smatra zadovoljavajućim.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastavit kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i meteorološke prilike, te o svemu tome blagovremeno informisati javnost.