Nastavak sjednice VSTV-a, čeka se ishod u vezi ostavke Milana Tegeltije

Nakon što je jučer prekinuta, sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bit će nastavljena danas u 9.00 sati.

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na kojoj se razmatrala ostavka predsjednika Milana Tegeltije odgođena je nakon što je pozlilo osobi iz Seketarijata.

Podsjećamo da je Predsjedavajući ove pravosudne institucije, Milan Tegeltija, usmeno je podnio ostavku, međutim članovi Vijeća još uvijek nisu donijeli odluku. Odluka o načinu i vremenu kada će Tegeltija službeno podnijeti ostavku očekuje se danas.

Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTS-a, saopćila je nakon rasprave koja je trajala duže od tri sata i popratne pauze da se sjednica odgađa za danas.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je prije napuštanja jučerašnje sjednice ovlastio potpredsjednicu Sanelu Gorušanović – Butigan da vodi sjednicu.

Na dnevnom redu su i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini”, te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH.