Neurolog savjetuje kako da se zaštitimo od zračenja pametnih telefona

Iako nauka još uvijek nije donijela konačan sud o utjecaju mobitela na zdravlje, smatra se da je glavna opasnost emisija elektromagnetskog zračenja uređaja.

Marat Yakupov, ruski neurolog, otkriva savjete kako se zaštiti od štetnog utjecaja uređaja koji su nam veći dio dana pri ruci.

Stalna upotreba mobitela i negativni utjecaj elektromagnetnog zračenja na živa tkiva ljudi mogu izazvati česte glavobolje, dnevnu pospanost, povećanu razdražljivost i umor”, upozorio je ljekar.

Yakupov je objasnio da elektromagnetni valovi mogu dovesti do zagrijavanja unutrašnjih tkiva, a opasno zračenje mobilnih uređaja apsorbiraju mnogi ljudski organi.

Što je moćniji izvor elektromagnetnog zračenja, to je veći rizik od mutacija u jezgrama naših stanica, koje često uzrokuju rak.

Kako bi se smanjila šteta mobilnih uređaja po ljudsko tijelo, Yakupov savjetuje da pametni telefon ne koristite prečesto i da ga ne držite pored sebe.

Kad kupujete novi mobitel, odaberite model s najmanjom snagom i ne nosite svoj uređaj u džepovima”, preporučuje neurolog.

Ako morate obavljati pozive, ne zaboravite napraviti 15-minutnu pauzu između razgovora. Tijekom noći bi trebali mobitel potpuno isključiti i paziti da ne obavljate razgovore u kasne noćne sate”, objasnio je Yakupov.

Osim toga, neurolog preporučuje da uređaj prislonite na uho tek nakon što se osoba javi, jer mobitel emitira najviše zračenja dok se uspostavlja veza.