Ruski stručnjaci komentarišu/ Moguće dvije opcije kako se sporna ikona našla kod Dodika

Ruski stručnjaci komentarišu skandal koji je izbio nakon što je član predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu.

Ona bi mogla da bude ukradena sa teritorija Donbasa, koji ne kontroliše službeni Kijev.

Prema riječima doktora političkih nauka Julije Nisnevič, starovjerska ikona došla je u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim kanalima, a za to su zaslužni plaćenici koji su djelovali na strani separatista u ukrajinskom Donbasu. Prema Nisneviču, druge mogućnosti praktično nisu vidljive, piše B92.

Tokom bosanskog rata mnogi su se Rusi borili na strani Srba“, prisjetila se politologinja u intervjuu za ruski servis Glasa Amerike.

“Također nije tajna da su Srbi učestvovali u neprijateljstvima (protiv ukrajinske vojske – V.V.) u pravcima Donjecka i Luganska. Plaćenici obično nisu previše izbirljivi i rado će sa sobom ponijeti i ono što je loše. Neki od njih, boraveći u Lugansku, iskoristili su situaciju i ukrali ikonu koja je potom završila na crnom tržištu (Bosna i Hercegovina). U svakom slučaju, čini mi se da ovdje nema i ne može biti vjerske komponente.”

Prema međunarodnim stručnjacima, nekoliko hiljada dobrovoljaca iz Rusije i drugih zemalja ZND-a učestvovalo je u sukobima na strani Srba.

Čini se da osoblje Milorada Dodika nije znalo za porijeklo ikone, nastavlja Nisnevič. Inače, objašnjava, ova bi priča izgledala poput provokacije.

“To zapravo nameće pitanje diplomatskog nedostatka profesionalnosti obje strane. Ako se ministru spoljnih poslova predoči ikona na kojoj je pečat o pripadnosti drugoj državi, to neće ući ni na kakva vrata. Ali, ako se Dodik i njegovi pomoćnici mogu malo opravdati barem ne znajući strani jezik, tada su ruske diplomate, prihvativši takav dar, ne gledajući, napravili neprihvatljivu grešku, što je dovelo do međunarodnog skandala i još jednog udarca na imidž zemlje“, navodi ruski politikolog.

Istovremeno, Nisnevič naglašava da je razumljiv interes Moskve za Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je glavni faktor spriječiti integraciju ove zemlje u NATO, kao i pokazati da Rusija nije toliko izolovana u međunarodnoj areni i da je još značajan igrač na Balkanu.

Rusija nastoji spriječiti Bosnu i Hercegovinu da uđe u NATO

Andrei Okara, direktor Centra za istočnoeuropske studije, također vjeruje da postoji malo mogućnosti za donošenje starovjerske ikone iz Luganske regije u Bosnu i Hercegovinu.

Postoje dva stvarna načina, kaže Okara.

“Nakon 2014. godine, zbog opšte zbrke i raširenog kriminala koji uvijek prate vojne operacije (na sada nekontrolirisanoj teritoriji Istočne Ukrajine), takva bi se ikona mogla prošvercovati na crno tržište kulturnih dobara, a odatle – Dodikovim saradnicima. Osim toga, ikonu su mogli iznijeti (iz Bosne i Hercegovine – VV) militanti koji su se borili u Donbasu”, tvrdi on.

U Luganskoj regiji postoje starovjerske zajednice, prisjeća se Okara.

“Konkretno, to su sveštenici (tzv.„ Belokrinitsky pristanak “). Međutim, sudeći prema pečatu, ikona je teško mogla biti u bilo kojoj crkvi. Najvjerovatnije se čuvala u muzeju ili muzejskim fondovima”, kaže Okara.

Poput Nisneviča, Okara naglašava da je integracija zemalja srednje i istočne Evrope u Severnoatlantski savez jedno od najbolnijih pitanja za Moskvu, te u tom kontekstu treba promatrati i posjetu Sergeja Lavrova Balkanu.

“Cilj je ovde jasan – usporiti na sve moguće načine, a idealno je spriječiti Bosnu i Hercegovinu da uđe u NATO. U manjoj se mjeri to odnosi na Europsku uniju. Rusija taj proces doživljava izuzetno bolno. Otuda i njena opsesivna želja da naglasi svoju prisutnost na Balkanu”, napominje analitičar.

Okara je takođe izjavio da, pokušavajući da opstruira izbor Bosne i Hercegovine u korist NATO-a, Moskva ponekad djeluje prilično nespretno, što je posebno pokazala nedavna posjeta Lavrova, koji je doveo do dvostrukog međunarodnog skandala.

Pečat na ikoni ukazuje da je ona vlasništvo Ukrajine

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine, piše Klix.ba.

“Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine“, rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrijednostima i jasne identifikacije ikone.

“Ministarstvo također priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU – državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU – Međunarodna obaveštajna služba Ukrajine) u kojima se zahtijeva poduzimanje mjera odgovora iz njegove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njene teritorije u Bosni i Hercegovini“, rekla je Svitlana Fomenko.

Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije od 14. novembra 1970. godine o mjerama za zabranu i sprječavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu s članom 7. države ugovornice obavezuju se zabraniti uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svetovnog historijskog spomenika i na zahtjev druge države stranke, preduzeti odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.