Otac Wi-Fi mreže: Preminuo Norman Abramson

Norman Abramson, jedan od pionira koji stoje iza bežičnih mreža, preminuo je u 88. godini.

Abramson i tim diplomiranih studenata koje je vodio bili su odgovorni za stvaranje ALOHAneta, rane bežične mreže čije se inovativne tehnike i danas koriste u modernim satelitskim, telefonskim i računarskim mrežama.

Abramson je umro od raka kože koji je metastazirao na pluća, navodi The New York Times.

Bio je inženjer za razvoj komunikacija, discipline koja je usko povezana s matematikom i teorijom informacija. Studirao je na Harvardu, a magistrirao na UCLA-i te doktorirao na Stanfordu.

Njegova ljubav prema surfanju odvela ga je na Havaje pa je 1966. godine dobio posao na Sveučilištu Havai’i (UH) Manoa’s College of Engineering. Napredovao je i postao predsjednik školskog odjela za informatiku i računalne znanosti prije nego što se povukao nakon tri desetljeća rada, piše The Verge.

Havaji su pomogli da Ambramsonov osnovni projekt dobije ime – ALOHAnet. Stvorili su ga Abramson i njegov suradnik Franklin Kuo. Poput žičnog ARPAneta, koji je poslužio kao osnova za internet, ALOHAnet je dizajniran kao sustav za povezivanje UH s drugim fakultetima i sveučilištima radi razmjene istraživanja.

Učinkovitije je isporučivao pakete podataka preko radio kanala, jer nije trebao zakazivati prijenos. Ako paket s podacima nije primljen, ponovno će se poslati. Neke od ideja koje su potekle iz projekta ALOHAnet nastavile su se koristiti u razvoju Wi-Fi mreže i Etherneta.

Vrlo malo je ljudi koji su imali toliko značajan utjecaj kao Norm na način na koji cijeli planet danas komunicira i dijeli informacije”, rekao je predsjednik Sveučilišta Hawai’i David Lassner u spomen obilježju objavljenom na blogu fakulteta.

Iza Abramsona ostali su supruga, sin i troje unučadi.