Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, ali diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

“Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio ikonu staru 300 godina ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Ambasade Ukrajine i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zatražili su odgovore od BiH kako se ikona uopšte našla u BiH.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema Tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu, ne znam mnogo. Optužbe su i više nego ozbiljne i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova Crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome.

Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti“, rekla je Turković danas medijima u Mostaru.

Nakon izbijanja skandala Dodik se nije oglasio, niti njegov kabinet odgovara na medijske upite.