Otkrivamo vam sve o paralizi sna

Paraliza sna je stanje koje se javlja u trenucima kada se osoba budi iz sna ili kada tek počinje sanjati.

U ovom stanju se osoba osjeća svjesno i budno (osobe su mentalno budne), iako se ne može kretati što može predstavljati veliku neugodnost i anksioznost za pojedinca.

Vrlo je uznemirujući osjećaj i osoba je, proživljavajući takvo iskustvo, prestravljena. Ova grupa simptoma, u medicinskom rječniku, poznata je kao “paraliza sna ili paraliza spavanja”.

Faze sna su podijeljene ovisno o električnoj aktivnosti mozga pa razlikujemo non-REM i REM faze spavanja. Te dvije faze se izmjenjuju tijekom noći.

REM fazu karakterizira velika električna aktivnost mozga, brzi pokreti očiju, po kojoj je i dobila ime (rapid eye movement).

U REM fazi su skeletni mišići paralizirani (dakle, svi mišići tijela nad kojima imamo kontrolu pokreta kada smo budni) da bi mozak zaštitio tijelo od ozljeda jer u toj fazi sanjamo.

Paraliza sna se događa prilikom buđenja iz sna ili kada tek pokušavamo zaspati.

Znanstvenici smatraju da ovaj fenomen nastaje u pojedinaca u kojih se elementi REM faze spavanja doživljavaju kada smo budni.

Simptomatski je ovo stanje poprilično jednostavno, dakle, karakterizira ga osjećaj svjesnosti, ali nemogućnost pomicanja tijela.

Ova nemogućnost pokreta može potrajati od nekoliko sekunda do nekoliko minuta, a potom prolazi sama od sebe.

Kako smo svjesni sebe i svoje okoline, najčešće se javljaju i osjećaji zbunjenosti, anksioznosti i straha dok prolazimo kroz paralizu sna. Kao prateći simptom javljaju se ponekad i halucinacije, posebno one povezane sa strahom.

U nekim slučajevima ljudi osjećaju pritisak ili osjećaj gušenja, praćen s poteškoćama u disanju.

Paraliza sna je fenomen koji mnogi dožive jednom u svom životu i više se nikada ne pojavi. Stanje nije opasno i prolazi samo od sebe, a osim neugodnog osjećaja ne ostavlja druge posljedice.

Posjeta liječniku nije potrebna osim ako vam se ovo stanje ne javlja često ili ako nisu prisutni i drugi simptomi poput anksioznosti koja ometa normalan san ili ako se epizode mišićne slabosti ili iznenadnog padanja u san ne javljaju tokom dana u budnom stanju (simptomi koji mogu pobuditi sumnju na narkolepsiju).

Općenito zadovoljstvo sobom i svojim životom znači manji stres i anksioznost što direktno ima pozitivan utjecaj na san, prenosi Kreni Zdravo.