Preminuo legendarni glumac Pero Kvrgić

Hrvatski glumac, Pero Kvrgić je danas preminuo u 93. godini života.

Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj, javlja Jutarnji list.

Pero Kvrgić rođen je 4. marta 1927. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru.

Kvrgić je 1944. godine, kao sedamnaestogodišnji mladić, pridružio se partizanskim kazališnim skupinama “Ivan Goran Kovačić” i “August Cesarec” o čemu je često i rado pričao, ne zaboravljajući niti u olovnim vremenima spomenuti svoju sklonost antifašističkoj ideji.

Legendarni glumac je bio član ansambla Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu od 1950. godine, do 1954. godine, nakon čega je otputovao u novoustrojeno Zagrebačko dramsko pozorište, danas “Gavellu”. Nakon toga, se vratio u HNK gdje je dočekao svoju mirovinu.

U natuknici na “”Gavellinim” internetskim stranicama stoji da je, prema nekim podacima, u pozorištu tokom karijere odigrao blizu 200 uloga. “Stilske vježbe” Raymonda Queneaua vjerojatno su među svjetskim rekorderima po dugovječnosti, obzirom da se u istom sastavu (Lela Margitić i Perko Kvrgić) igraju od 1968. godine.

Pored toga, Kvrgić je glumio i u više od 50 filmova, a dobitnik je i mnogobrojnih nagrada. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.