PUFBiH: Potpisan Protokol o saradnji s Kantonalnim tužilaštvom KS

Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da je u Sarajevu potpisan Protokol o saradnji ove uprave i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pomenuti protokol predstavlja rezultat aktivnosti u okviru projekta koje je podržala Britanska ambasada. Protokol o saradnji su potpisali direktor Porezne uprave Šerif Isović i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, u prisustvu ambasadora Velike Britanije u BiH Matthew Fielda.

Potpisanim Protokolom definisan je način postupanja i komunikacija između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, s ciljem da što efikasnije saradnje i ostvarivanja boljih rezultata u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala.

Ambasador Field pozdravio je potpisivanje Protokola koji će omogućiti bolju saradnju tužilaca i agencija za sprovedbu zakona, kao i primjenu dobrih istražnih praksi diljem BiH. Ozbiljni oblici korupcije ostaju ključni izazov za cijelu BiH, a ova saradnja predstavlja prekretnicu u borbi protiv korupcije i podršku vladavini prava. Osnovni cilj buduće saradnje je jačanje kapaciteta za provođenje proaktivnih istraga u borbi protiv porezne utaje, pranja novca, ali i efikasnije provođenje finansijskih istraga.

Direktor Isović je rekao da se iskreno nada da će budući rad u skladu s važećim zakonskim propisima i potpisanim Protokolom doprinijeti mnogo boljim rezultatima Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva KS.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

“Zahvaljujem se predstavnicima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na čelu s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija na dosadašnjoj saradnji i što je Porezna uprava FBiH od strane ovog tužilaštva predložena za ovaj projekat. Porezna uprava zahvaljuje Britanskoj ambasadi i njihovom ambasadoru na podršci projektu koji je za cilj imao unapređenje saradnje između ove dvije institucije” rekao je direktor Isović.

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija smatra da je timski rad Tužilaštva KS sa agencijama za provođenje zakona preduvjet za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala, koji treba da doprinese boljem ekonomskom i poslovnom ambijentu.

“Zasigurno će ovakva saradnja rezultirati kvalitetnijim istragama, prvenstveno kada je u pitanju zakonito poslovanje privrednih subjekata, procesuiranje poreznih utaja, te provođenje proaktivnih i finansijskih istraga. Zahvaljujemo Britanskoj ambasadi koja već duži niz godina daje podršku pravosudnim institucijama kako bi naši rezultati bili bolji, a time i građanima vratili povjenje u vladavinu prava” istakla je glavna tužiteljica Sarajlija.

Unapređenom saradnjom ove dvije institucije odgovaraju na preporuke Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unijiu. Efikasna saradnja agencija za provođenje zakona i tužilaštva, kako je istaknuto, zasigurno će rezultirati većim brojem optužnica u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.