Rusija: Škole se zatvaraju tek na -52 °C

Službeno priznato kao najhladnije trajno naseljeno naselje na Zemlji, malo rusko naselje Ojmjakon vjerovatno je dom najizdržljivijoj djeci na svijetu.

U Ojmjakonu je standardni postupak da roditelji svoju djecu šalju u osnovnu školu (od prvog do četvrtog razreda) na -50°C.

Djeca starija od 11 godina moraju biti još izdržljivija jer ostaju kod kuće samo kad temperatura padne ispod -56.

Prosječne temperature u ovom dijelu godine tamo su oko -50 stepeni, što znači da učenici svih dobnih skupina moraju podnijeti hladnoću i svako jutro doći u školu, piše Oddity Central.

U decembru sunce u Ojmjakonu izlazi oko deset sati ujutro pa je u devet sati, kad škola započne, vani još mrak, a temperatura je stvarno niska.

Djeca ostaju u školi do 17 sati, otprilike tri sata nakon zalaska sunca, pa se i na povratku kući moraju boriti i s izuzetno niskim temperaturama.

Zanimljiva činjenica je ta da -50 stepeni celzijevih ne smatra se ekstremnom temperaturom u Ojmjakonu. Malo ruralno naselje jedno je od samo dva trajno naseljena mjesta na svijetu koja su zabilježila temperature ispod −60,0 stepeni svakoga dana u januaru, a u naselju je i spomenik koji podsjeća na očitanu temperaturu -71,2°C još iz januara 1924. godine.