Šatro/ Lokalni izbori u BiH će završiti do 2023. godine

Zbog sve češćih nepravilnosti uočenih na lokalnim izborima u našoj zemlji, te ponavljanja glasanja u određenim općinama, CIK je donio odluku da se izbori tek okončaju 2023. godine.

“Veliki je broj općina u kojima moramo ponovo reagovati, a samim tim i ogroman obim posla. Da ne bi mi nešto radili na vrat na nos, i opet ponavljali izbore pojedinim mjestima, odlučili smo da sve fino razgodimo natenane. Ovaj posao proizvodi ogromnu količinu stresa i moramo biti što pribraniji tokom monitoringa i prebrojavanja glasova”, kaže Hamid Kutija, član CIK-a.

Izbori će se ponavljati kvartalno, i svakog kvartala u godini će biti održani u po jednoj općini. Nakon toga će se iskoristiti period od tih nekoliko mjeseci, da bi se glasovi prebrojali temeljito.

“Nema više srkleta. Upravo to nas je sada koštalo vremena, novca i živaca. Da ne govorim da smo se epski obrukali u pojedinim općinama. Mi tu sramotu ne možemo više sebi dopustiti. Ja znam da ove visoke plate koje primamo djeluju građanima kao šaša, ali vjerujte da je stres toliki da je svaka marka uzaludna. Rasporedit ćemo naše ljudstvo tako da jedna ekipa uradi maksimalno posao na jednom biralištu, kako se ne bi previše umarali”, dodaje Kutija.

CIK je također aplicirao da se svim uposlenicima staž vodi kao beneficirani, zbog količine stresa i opasnosti s kojom se susreću na poslu, piše Šatro.