SDP BiH dala punu podršku organima u otkrivanju izbornih prevara u Srebrenici

Povodom akcije nadležnih organa u vezi sa sumnjama na izbornu prevaru na području Srebrenice, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je dala punu podršku radu nadležnih institucija.

“Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine”. Izjavili su iz SDP-a.

Također su istekli da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojoj razini ni na koji način nisu obaviješteni niti uključeni u iste, te su podsjetili javnost da je SDP BiH u vrijeme mandata uložio napore i sredstva kako bi se se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića.

“S tim u vezi, SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici. Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine pozivamo da ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao”. Dodali su iz Socijaldemokratske partije.

Pored toga, obavijestili su i da informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića nisu tačne.

“Istina je da je SDP BiH prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a BiH je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture. Na kraju, očekujemo da istraga u predmetnom slučaju bude provedena brzo i efikasno, a da svi koji su učestvovali u eventualnim nezakonitim radnjama budu najstrožije kažnjeni”, navode iz SDP BiH.