Šefik Džaferović: BiH ne može funkcionirati bez visokog predstavnika s ovakvim Ustavom

Nakon što je Šefik Džaferović odbio sastanak sa Sergejom Lavrovom, u svom obraćanju javnosti kazao je da žele na ovaj način očuvaju dostojanstvo i ponos domovine BiH.

Tokom obraćanja javnosti Džaferović je rekao da je Rusija je svjetska sila, dok BiH nije, ali je vrlo važna i značajna zemlja u svijetu.

“Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Ruska Federacija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet ali izjave koje su jučer date od strane ministra Lavrova govore nam nešto drugačije”, kazao je.

Istaknuo je poštovanje Dejtonskog sporazuma znači i poštovanje svih 11 aneksa.

“Prva stvar je država BIH njen kontinuitet, institucije i njena zastava i grb. To su simboli BiH i moraju se poštovati, a jučer to nije ispoštovano”, rekao je Džeferović.

Također je pojasnio da odlazak OHR iz BiH zagovaraju snage koje zagovaraju seciranje BiH, te da Visoki predstavnik ne može otići iz BiH sve dok BiH ne promijeni ustav.

“Mi smo još 2005. kazali da je naš put NATO, 2009. smo podnijeli zahtjev za članstvo, prošle godine poslali Plan reformi koji je zapravo ANP. Sve je to osporavano na press konferenciji jučer nakon sastanka jer je kazano da se poštuje rezolucija NSRS, a i Ustavni sud je rekao da nema nikakve osnove za postupanje”. Dodao je član Predsjedništva.

Pored toga, ukazao je na to da izgradnja BiH kao multietničke države, poštivanje svih naroda i konstitutivnih i onih koji to nisu, ekonomske reforme, naši vanjski ciljevi su EU i NATO.

“To su definirane odluke BiH, u njima su sudjelovali svi narodi, pa i oni koji dana osporavaju sada to. Komšić i ja smo se nakon dugih razgovora odlučili na ovaj potez. Procijenili smo da je ovaj postupak jača poruka, nego da smo otišli i sve rekli.

Ovo je i poruka našim prijateljima iz Evrope, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom donesemo odluku onda se svi mi moramo pridržavati te odluke, i oni koji žele biti prijatelji BiH, a ja mislim da BiH treba da bude prijatelj Rusiji i obrnuto, onda oni moraju poštovati BIH”, izjavio je.

Za kraj je dodao da je ideja bila da Komšić i Džeferović odu na sastanak, te da sve navedeno kažemu tokom sastanka ili da ne održe sastanak, Ipak članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su se odlučili da ne održe sastanak i na taj način upute svoju poruku.