Željko Komšić: Stav glasnogovornice Lavrova jeste neka vrsta prijetnje

Nakon što su članovi predsjedništva BiH odbili sastanak sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Željko Komšić se obratio javnosti kako bi obrazložili svoju odluku.

Tokom svog govora Komšić je rekao da je Lavrova posjeta direktna poruka Bosni i Hercegovini, da je Lavrov pokazao nepoštovanje prema institucijama i Ustavu Bosne i Hercegovine, te da očekuju da se poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

“Svima je to jasno da gospodin Lavrov kao ministar ako nije prvi onda je među prva tri svjetska diplomata, čovjek sa tolikim iskustvom, znanjem i silom koja stoji iza njega, je čovjek čiji su potezi isplanirani. Ono što smo imali prilike gledati otkako je gospodin Lavrov došao u BIH jesu poruke ne njegove lične već zemlje koju zastupa. Nedostatak državne zastave nije greška protokola, to doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija zemlje u koju je došao u zvaničnu posjetu”. Kazao je Komšić

Pored toga, istekao je kako Lavrov svojom izjavom podzravlja rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti RS u slučaju pristupanja jednoj ili drugoj asocijaciji, što govori da je ruski ministar savršeno informisan, iskusan, izbjegava činjenicu da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi BiH i da je BiH donijela odluku koja se tiče njene i evropske i atlantske budućnosti.

“Gospodin Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti Skupština RS već ovo tijelo gdje se nalazimo Predsjedništvo i Parlament. Na ova dva primjera ja mislim da je gospodin Lavrov pokazao nepoštovanje institucija i ustavnog sistema države BiH. Naše opredjeljenje jeste da sa Ruskom Federacijom imamo najbolje moguće odnose, ali isto tako očekujemo da svi oni koji predstavlaju Rusku Federaciju poštuju Ustav i institucije BiH”, rekao je Komšić.

“Sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice Lavrova koja jeste neka vrsta prijetnje. To je nešto na čemu mi ne možemo graditi svoje odose sa Rusijom. Ne možemo komparirati BiH i Rusiju u smislu moći, ali možemo ljudima koji tvrde da su prijetelji tražiti da poštuju naše institucije i tretiraju dio BiH kao nezavisnu državu, a to je utisak koji smo imali nakon sastanka Lavrova i Dodika i to je utisak nakon svih izjava gospodina Lavrova i njegove glasnogovornice. Nije odluka donesena lagano”, pojasnio je član Predsjedništva Željko Komšić.