SIPA o akciji Profit: Uhapšeno 14 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati (9.12.2020. godine) provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“.

Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako su saopštili, u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih osoba i devet pravnih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Organizirani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 251. “Prevara u privrednom poslovanju”, člana 272. “Pranje novca”, člana 294. “Prevara” i člana 383. “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” istog zakona.

Također, navode kako su policijski službenici SIPA-e privremeno obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 lica.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Кantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije”, saopšteno je.