Sjednica VSTV-a: Hoće li članovi tražiti ostavku Tegeltije

Ssjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) s početkom bit će održana danas u 10:00 sati.

Vanredna sjednica zakazana je nakon što je u četvrtak portal Istraga.ba objavio audiosnimak na kojem se čuje razgovor predsjednika VTSV-a Milana Tegeltija sa sada već bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre Sanje Čegar za sudiju suda u Banja Luci. Tegeltija “savjetuje” Buha da njena sestra prvo jednu godinu bude u nekom drugom sudu, a poslije će je prebaciti. Iako se taj scenario do danas nije realizirao, ostaje pitanje zašto je Tegeltija uopšte vodio ovakve razgovore, s obzirom da tvrdi da ne imenuje on sudije već VSTV.

Međutim iako Tegeltija negira autentičnost snimka, te tvrdi da je riječ o “montaži struktura OSA-e”, afera je naišla na osudu kako  međunarodne, tako i pravosudne zajednice.

Od Tegeltije i VSTV-a je zatraženo hitno očitovanje i poduzimanje adekvatnih koraka.

Članovi Udruženja “Dženan Memić” i “Put Pravde” koji već godinama traže istinu o ubistvima mladića Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banja Luci su u ponedjeljak podnijeli zahtjev za Tegeltijinu smjenu.

Na reakciju Državnog tužilaštva, Ambasada SAD je pozvala da se ispitaju svi navodi o korupciji, kao i Delegacija EU koja je pozvala da se poduzmu adekvatni koraci.