Stotine migranata čekaju ispred autobusa

Nekoliko stotina migranata koji su boravili u kampu Lipa i dalje čekaju premještanje na novu lokaciju.

Iako su jučer došli autobusi po migrante, oni još uvijek nisu napustili područje Lipe jer nije bilo odobrenja za smještaj na lokaciji vojne kasarne na Bradini.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, kazao je da postoje saglasnosti i otpori, ali Vijeće ministara BiH nije donijelo takvu odluku.

Podsjećamo da kada je objavljena u javnost informacija da će se nekoliko stotina migranata smjestiti u taj objekat, mještani Bradine su se okupili pred kasarnom protiveći se smještaju u neposrednoj blizini osnovne škole. Izjavili su da će sigurnost na tom području biti narušena.

Zbog ove situacije migranti su prenoćili u autobusima, a danas se nastavljaju pregovori predstavnika međunarodnih organizacija sa bh. vlastima.

Vlada HNK također je izrazila protivljenje smještaju migranata na Bradini.

Pored toga, televizija N1 bila je u kasarni Bradina, u kojoj nema grijanja, niti su predviđene kupaonice. Kasarna ima 37 prostorija uključujući i kupatila sa umivaonikom i čučavcima. Ovdje je prije bio nastavno regrucioni centar gdje je vojska boravila. Smatra se neperspektivnom imovinom jer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije potrebna.