Tegeltija odgovorio SDA: Loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti

Predsjedavajući vijeća mnistara Zoran Tegeltija je kazao da savjet ministara BiH na čijem je čelu, zajedno i u saradnji sa svoja dva zamjenika, te u dogovoru sa Delegacijom Evropske unije i onima koji su zaduženi za migracije, donio je i time ispoštovao sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH.

Tegeltija je prokomentarisao i pregovore sa Gradom Bihaćem o rješavanju pitanja u vezi sa davanjem na upotrebu kampa “Lipa” Službi za poslove sa strancima.

“Takođe, Savjet ministara nije usvojio odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području opštine Živinice, jer su protiv te odluke glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda.

U pregovorima sa Gradom Bihaćem o rješavanju pravnih pitanja u vezi sa davanjem na korišćenje lokacije “Lipa” Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Tegeltija dodaje da je  Ministarstvo bezbjednosti, a ne predsjedavajući Savjeta ministara kako se to želi prikazati, učestvovalo u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definisanju i potpisivanju Memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanje međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra “Lipa“.

Navodi kako odbacuje navode SDA da Savjet ministara nije učinio ništa povodom rješavanja migrantske krize u našoj državi.

“Zbog navedenih razloga, čvrsto odbacujem navode Stranke demokratske akcije o tome da Savjet ministara na čijem sam čelu nije učinio ništa po pitanju rješavanja migrantske krize u BiH.

Ocjenjujem to kao loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Savjet ministara i mene lično i očekujem da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima, te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni učestvovali u dogovorima”, navodi se u reagovanju predsjedavajućeg Tegeltije.