U srijedu sastanak u Vladi FBiH, hoće li radnicima BH Telecoma biti vraćen novac

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić izvijestio je okupljene radnike koji su danas satima protestvovali ispred zgrade BH Telecoma o epilogu sastanka koji je održan sa predstavnicima Uprave.

Alić je kazao radnim kolegama da je generalni direktor kontaktirao kabinet premijera FBiH Fadila Novalića i dogovorio da u srijedu nađu termin sastanka za otvaranja socijalnog dijaloga za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora, a da u međuvremenu Sindikat pripremi tekst obaveza Vlade FBiH prema radnicima u slučaju privatizacije BH Telecoma.

Također je kazao da će nezavisni advokat analizirati dokumentaciju i ako kaže da su prekršili zakon radnicima će vratiti novac koji im je skinut s plate zbog štrajka, a ako kaže da nisu neće vratiti novac.

Radnici iz cijele BiH pred zgradom BH Telecoma, uprava pozvala policiju

“Danas ćemo znati termin sastanka mi ćemo početi pripremati draft kućnog kolektivnog ugovora koji bi se odnosio na obaveze Vlade FBiH, a Uprava će pripremiti ostatak za obaveze poslodavca. Prvo Granski kolektivni ugovor pa kućni“, kazao je Alić okupljenim radnicima koji su stigli iz Mostara, Bihaća, Tuzle.

Radnici su tražili i objašnjenje ko im nije dozvolio ulazak u zgradu, pa čak ni u toalet, a Alić je kazao da nema logično objašnjenje.

Okupljeni radnici su poručili da će sutra ujutro ponovo doći pred zgradu BH Telecoma i da im neće niko da zabraniti da uđu u zgradu.

Nas je 450 u štrajku i niko ne može reći da nas Fikret Alić nagovara na ovo. Niko neće zaustaviti 450 ljudi da uđemo u zgradu i da nam kažu da ovo nije moje. Sutra ujutro smo mi opet ovdje. Vas isture ovdje pred nas i hoćemo da vidimo ko je naredio da ne možemo ući. Neka direktor siđe ovdje i neka nam objasni“, kazali su radnici zaštitarima koji im nisu dozvolili ulazak u zgradu.

Objavljeni dokazi/ Uprava BH Telecoma radnicima isplatila platu nedovoljnu za režije