Zimska rutina: Na koji način zaštititi kožu od niskih temperatura

Dolaskom zime i hladnoće, naša koža je posebno osjetljiva, a posebno koža lica koja je po samoj svojoj prirodi osjetljivija.

Pored toga, podsjetimo se da je koža našeg lica jedini dio koji je direktno izložen raznim promjenama temperature, kiši i snijegu. Upravo iz tog razloga trebamo posebnu pažnju obratiti na njegu lica.

Prije samog početka bitno je napomenuti da je najvažnije da hidrtatacija dolazi iznutra, što znači da kako biste imali savršenu kožu trebate unositi dovoljnu količinu vode u organizam. Na ovaj način će te spriječiti pukotine na koži, ali i druge zdravstvene probleme. 

Izbjegavajte nagle promjene temperature

Niske temperature mogu oštetiti vanjski sloj naše kože. Međutim, ono što nije preporučeno jeste da na neki način pokušate nadoknaditi niske temperature tako što ćete se ugrijati previše. Ovo samo može dovesti do kontra efekta. Našoj koži treba vremena da se adaptira, inače može doći do pojave crvenila.

Dubinsko čišćenje

Obzirom da zbog visoke vlažnosti u zraku može doći do pojave akni, bitno je, kao i uvijek, obratiti pažnju na čišćenje lica. Međutim ono na što treba obratiti posebnu pažnju jeste da gelovi s kojima čistimo kožu istovremeno je i njeguju.

Vitamin C

Kao što je već poznato, vitamin C je izuzetno bitan u zimskim danima, kako za naše cjelokupno zdravlje tako i za našu kožu. Vitamin C pomaže pri stvaranju kolagena, te pomaže pri apsorpciji ostalih nutrijenata, što je ključno za zimske dane.