Video/ Snimljen trenutak kada morski pas postaje plijen

Morski psi su prepoznatljivi kao najopasniji lovci podvodnog svijeta, ali postoje slučajevi gdje i najveći lovci postaju ranjiv plijen.

U video snimku se vide stare olupine naftnog tankera SS Bloody Marsh koji je potopljen od strane njemačke podmornice na dubini od 450 metara, u blizini obale Južne Karoline.

Prizor je bio nevjerojatan, na njemu se može vidjeti nekoliko morskih pasa koji jedu dijelove tijela sabljarke. Međutim, tad se pojavilo primjerak kirnje.

Riječ je o vrsti koja može narasti i do 2,5 metara dužine, a poznate po tome da u potrazi za plijenom zalaze u vrlo plitko more.

Podvodne kamere ulovile su trenutak gdje kirnja kreće u lov na morskog psa i počinje ga jesti.

“Ne možeš planirati vidjeti ovakvo nešto, pogotovo ne u okeanu. To je jednostavno sreća. Ako provedeš dovoljno vremena pod vodom i spreman si za nespremno, tad možeš naletjeti na nešto što će ti obuzeti misli“, kazao je morski biolog Peter Auster, prenosi Express.

Morski psi su  uglavnom mesožderi, a hrane se svime što je u blizini. Plivaju brzo, ali za razliku od većine riba, nemaju riblji mjehur, zbog čega moraju stalno plivati.

Većina morskih pasa tokom života izgubi mnogo zubi, zbog čega ne napadaju svoj plijen sa zubima, neki morski psi tokom života izgube 30.000 zubi.