Vlada HNK o dolasku migranata na Bradinu

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi sa transportom migranata sa područja Unsko-sanskog kantona na područje općine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina.

Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provodila suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine u kojem se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, u skladu sa važećim propisima, sa nadležnim organima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante.

Budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Općine Konjic i Kantona, Vlada niti njezini organi ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti.

Vlada poziva najvažnije državne organe na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti. Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno očitovanje”, navodi se u saopćenju.