Zalihić nezakonito uvećao plaće pa ih morao smanjiti

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS izvršila je inspekcijski nadzor u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć iz oblasti sanitarno-zdravstvenog nadzora, kao i oblasti radnih odnosa, a prema više anonimnih prijava koje su upućene KUIP-u.

Kako su naveli iz KUIP-a, radi se o prijavama nepoštivanja epidemioloških mjera, što se u momentu provođenja nadzora pokazalo neosnovanim.

Prethodno u mjesecu aprilu i maju vršeni su sveobuhvatni, timski, inspekcijski nadzori iz sanitarne i zdravstvene oblasti, te su na osnovu utvrđenih nepravilnosti izdata rješenja i donesene upravne mjere, koje su u potpunosti provedene u rokovima i na način kako je bilo naređeno, a što je utvrđeno prilikom kontrola donesenih mjera.

Kada je riječ o prijavi vezanoj za imenovanje direktora Adema Zalihića, ona je proslijeđena Ministarstvu zdravstva KS. Ista prijava je upućena Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom koji je uočene nepravilnosti također proslijedio Ministarstvu zdravstva KS. U vrijeme kada je Zalihić imenovan ministrica zdravstva bila je Zilha Ademaj (SBB).

Prilikom imenovanja na poziciju direktora Zalihić nije imao potrebne certifikate i to sva tri nivoa edukacije iz zdravstvenog menadžmenta što propisuje Pravilnik o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkurišu za direktora zdravstvene ustanove. Pravilnik je isključivo omogućio zatečenim direktorima (2017.) rok od 24 mjeseca da steknu znanje iz naprednog menadžmenta i dokažu to certifikatom.

Zalihić je u maju 2018. imenovan za direktora ustanove, a tek 2019. godine završava zdravstveni menadžment za šta je plaćeno 4.100 KM i to sredstvima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Još jedan problem s kojim se suočavaju uposlenici jeste veliki broj disciplinskih postupaka. U ovom trenutku više desetina uposlenika je pod disciplinskom prijavom koju je pokrenuo Zalihić. Problem je što ne postoji UO kojem se mogu žaliti prema pouci o pravnom lijeku, već svi njihovi odgovori završavaju kod Zalihića, pa se radnici s pravom pitaju da li u Hitnoj pomoći vrijedi “kadija te tuži kadija ti sudi”.

Iz KUIP-a su naveli da je u 2020. godini izvršeno osam inspekcijskih nadzora u toj javnoj ustanovi, a na osnovu dobijenih prijava koje su se odnosile na okolnosti prvođenja konkursne procedure, vođenja evidencija o radnom vremenu, te uvećanje plaće bez izmjene ugovora o radu.

“Nakon izvršenih inspekcijskih nadzora u dva slučaja postupajući inspektori rada su zbog utvrđenih nepravilnosti, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, djelovali upravnim mjerama, odnosno rješenjima kojima je Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS upozoren na pravilnu primjenu Pravilnika o radu poslodavca i člana 77. Zakona o radu”, naveli su.

Jedna od tih mjera je bila da se moraju smanjiti plaće higijeničarima i vozačima, a kojima su plaće prethodno nezakonito uvećane.

Skupština KS u maju 2019. godine nije prihvatila Izvještaj o radu za 2018. godinu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.