Ambasada Ukrajine o ikoni koju je Dodik poklonio: Preostaje još završni korak

Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini oglasila se krajem decembra u vezi afere u kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ikonu ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu za koju iz Ukrajine tvrde da je predmet ukrajinske kulturne baštine.

U saopćenju su naveli da Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini inzistira na hitnom pružanju informacija službenog Sarajeva, kako je spomenuta ukrajinska ikona, koja je poklonjena čelniku ruskog Ministarstva vanjskih poslova, dospjela na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Tokom sastanaka u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (uključujući i posljednji 24. decembra 2020. godine), bosanskohercegovačka strana nije dala odgovor na ovo pitanje”,navodi se u saopćenju.

Iz Ambasade su rekli da je ovo pitanje od ključnog značaja.

“Odsutnost odgovora ili odgađanje njega daju naslutiti kako je ikona ilegalnim putem premještena na teritorij Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega mora biti neodgodiv i nedvosmislen, ne samo medijski, već i službeno”, naveli su u saopćenju.

Poduzet je prvi korak, ikona je vraćena u Sarajevo

“Međutim, poduzet je prvi korak – ikona je vraćena u Sarajevo (ova informacija još nije službeno potvrđena), preostaje još završni korak – vraćanje ikone u Ukrajinu”, saopćili su iz Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

BHS
Komentar Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini na ikonu, poklonjenu 14. decembra 2020. godine.

Ambasada Ukrajine…

Posted by Посольство України у Боснії і Герцеговині / Ambasada Ukrajine u BiH on Saturday, 26 December 2020