Agencija za lijekove mora kontrolirati i vakcine iz interventnog uvoza

Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH još je u ljeto 2019. godine pojasnila da vakcina u BiH može ući na dva načina – na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ili na osnovu dozvole za uvoz koju izdaje ova agencija.

“Ukoliko za vakcinu nije data dozvola za stavljanje u promet tada se deklariše kao neregistrovan lijek i u BiH može ući putem interventnog uvoza, odnosno na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja”, navode iz Agencije.

Procedura registracije i odobravanja lijeka, u ovom slučaju vakcine, pokreće se na zahtjev proizvođača ili njegovog pravnog zastupnika sa sjedištem u BiH.

S druge strane, ako ova agencija odobri vakcinu i izda dozvolu za njeno stavljanje u promet, odnosno registruje vakcinu, tada izdaje i dozvolu za njen uvoz.

Međutim, u oba slučaja, i kada agencija daje dozvolu za uvoz i kada entitetska ministarstva vrše uvoz vakcine, Agencija za lijekove BiH ima nadležnost da izvrši kontrolu kvaliteta uvezenog cjepiva, uz mogućnost angažovanja druge laboratorije za provođenje specifičnih testova.

Podsjećamo jučer su Johan Sattler, ambasador EU u BiH i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević razgovarali o nabavci vakcina za stanovnike BiH.

Gudeljević je zamolila da ambasador Sattler svojim autoritetom u EU ubrza proces dopreme vakcina za BiH, što je ambasador potvrdio istakavši kako se brojne države Europe suočavaju sa istim pitanjima i problemima.

S druge strane iz bh. entiteta RS najavljuju da već krajem februara u Republiku Srpsku stiže ruska vakacina Sputnjik 5, protiv COVID-a 19.