Amer Obradović predložio ukidanje diskriminacije u izboru rukovodstva općinskih i gradskih vijeća

U nastavku 17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH verificiran je mandat Mirsadu Pindži, koji u parlamentarne klupe ulazi umjesto Nermina Muzura, novoizabranog načelnika općine Ilidža.

Potom su zastupnici dobili zastupnički sat za postavljanje pitanja i podnošenje inicijativa.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a BiH pitao je premijera FBiH Fadila Novalića i ministra saobraćaja i komunikacija Denisa Lasića, zašto je nakon otvaranja “zenička zaobilaznica”, koja je plaćena skoro 450 miliona KM zatvorena iako su svi radovi završeni.

“Kako je moglo da se desi da se pusti u promet pomenuti dio, a onda da se zaustavi saobraćaj. Ko je odgovoran i ko će snositi sankcije jer se proizvodi nesaglediva šteta, prije svega preduzeću Autoceste FBiH. S druge strane je nesaglediva šteta po građane što mjesec i po dana nisu u prilici koristiti 11 kilometara nove autoceste. Šta će premijer i resorni ministar poduzeti da se sankcionišu odgovorni”, istakao je Mašić.

Pored toga, Amer Obradović iz Nezavisnog bloka podnio je inicijativu za donošenje prijedloga zakona o i izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

“Predlažem uvođenje dva nova stava u članu 13. u kojem bi se utvrdilo da je izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg vijeća potrebno prihvatanje zajedničke liste dva kandidata većinom glasova. Stav jedan uređuje izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg u skladu s načinom izbora predsjendika i podpredsjednika FBiH kako je propisano Ustavom FBiH, a s ciljem da se spriječi izbjegavanje obaveza koje se tiču zaštitet konstitutivnosti naroda izbjegavanjem norme. Međutim, svjedoci smo da u praksi postoji neusklađenost prakse zakonodavca i ustavotvorca, koji se tiču izbora predsjedavajućeg vijeća.

U praksi bi se tamo gdje je obaveza vijeća gdje ima najmanje 80 posto jednog konstitutivnog naroda da se za predsjedavajućeg vijeća bira konstitutivnog ili iz reda ostalih različito od načelnika/gradonačelnika. Ova obaveza bi se zaobilazila tako što bi vijeće izabralo zamjenika iz istog naroda a ne bi izabrala predsjedavajućeg. U praksi zamjenik bi vršio funkciju predsjedavajućeg tokom mandata. U suštini, ovim prijedlogom ukinula bi se diskriminacija kakvu danas imamo i kakvu smo imali tokom proteklog mandata. Ovako bi se izbjegle moguće diskriminacije širom FBiH, stoga smatram da ovaj prijedlog treba doći što prije u oba doma Parlamenta FBiH”, pojasnio je Obradović.