Sud BiH odbio žalbe stranaka, nema novog brojanja glasova za izbore u Mostaru

Prema saznanjima portala Klix.ba Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve žalbe na odluku Centralne izborene komisije te novog brojanja glasova neće biti.

Sud je odbio tri žalbe stranaka i jednu nezavisnog kandidata, iz tog razloga odluka o od dodijeli mandata koju je ranije objavio CIK ostaje na snazi.

Kako su žalbe navodile “razmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta”.

Do sada je CIK izdao nekoliko naredbi za ponovna brojanja glasova u Glavnom centru za brojanje za više od 70 biračkih mjesta, što po službenoj dužnosti, što na osnovu žalbi stranaka i nezavisnih kandidata.

Podsjećamo da su nakon izbora u Mostaru stigle mnogobrojne pritužbe iz brojnih redova, a žalbu su podnijeli SDP, Naša stranka, Platforma za progres i jedan nezavisni kandidat.

Lokalni izbori u Mostaru koji su održani 20. decembra prošle godine današnjom objavom potvrđenih rezultata ispoštovan je zakonski rok za donošenje ove odluke definiran Izbornim zakonom BiH.