Anime/ Nastanak, razvoj i snažna poruka koju zapravo nose

Anime je izraz za animirane filmove i serije iz Japana, prepoznatljivi su po svojim sadržajima koji su ozbiljnijeg i ambicioznog karaktera. 

Kada se spomenu animirani filmovi, prvo na šta vas asocira jesu “crtaći”, ono što će samo djeca gledati i uživati u njima, ali zapravo to nije tačno. Vremenom anime dobija na svojoj važnosti i kod odrasle publike.

Prepoznatljivi su po tome što karakteri u anime filmovima imaju “ogromne” oči, stil crtanja je potpuno drugačiji od ostalih animiranih filmova.

Možemo reći da je anime započeo u 20. vijeku, kada su japanski reditelji eksperimentisali sa tehnikama animacije. Najstariji poznati anime je prikazan 1917. godine u kojem samuraj pokušava isprobati svoj novi mač na žrtvi samo da bi na kraju završio poražen.

Među prvim anime filmovima bili su Shimokawa Oten, Jun’ichi Kouchi, i Seitarō Kitayama.

Vremenom, napretkom  tehnologije nastaje prvi zvučni anime pod nazivom Chikara to Onna no Yo no Naka (The World of Power and Women).

Jedan od poznatih anime filmova sa jakom pričom jeste Ghost in the Shell, koji gvori o bližoj budućnosti. Anime je filozofskog karaktera, gdje se tematika vrti oko stare fraze “mislim, dakle postojim“.

Priča je zasnovana na tome da li je osoba koja je uploadovala svoj um na internet ili u neki robot, zapravo ljudsko biće.

Antagonista ovog anime-a nam objašnjava o smrtnosti čovjeka i njegovim samim osobinama, da li se isplati ići iznad same kreacije kao što je on, dok se zapravo gubi smisao šta je čovjek.

Anime Akira su gotovo svi koristili za inspiraciju, nastao je 1988. godine u Japanu kojeg je režirao Katsuhiro Otomo.

Sam film postao je ikona animacije, zbog toga što je sve crtano ručno bojama.

Tokom stvaranja Akire korišteno je preko 160 hiljada frejmova (providnih folija na kojima se crta), kako bi se stvorili nevjerovatni detalji i tečna slika filma.

Kreatori su morali da nacrtaju pozadinu, sredinu i prednji plan svake scene na tri frejma. Taj proces zahtjeva mnogo detalja i dosta uloženog vremena.

U nastavku teksta možete pogledati video kako je zapravo nastao pionir u anime svijetu.

Akira nosi poruku da ako pogrešna osoba ima preveliku moć, može razoriti svijet, također nam govori o ciklusu života i smrti, kako se sve na kraju vraća u pepeo i sve iz pepela opet raste, od jednostavnog aspekta kako mladi mijenjaju stare, do samog buđenja moći glavnih likova i evolucije čovjeka u nešto više.

Jedan od najpopularnijih studija jeste Ghibli koji je stekao slavu po anime filmovima 1990-ih i 2000-ih. Osnovali su ga Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Toshio Suzuki i Yasuyoshi Tokuma.

Popularnost su doživjeli zbog svojih kvalitetnih anime filmova koji u sebi sadrže dječiju tematiku sa porukama za odrasle.

Jedan od takvih filmova iz studija Ghibli jeste Mononoke Hime (Princess Mononoke). Možemo reći da je srž ovog anime-a u tome kako ljudi svojim postupcima uništavaju prirodu, gdje ona zapravo vraća udarac. Protagonista je zaražen nekom vrstom virusa, koja se odrazila na njegovu ruku, ta bolest je zahvatila i životinjski svijet. U jednom momentu, bolest zahvata divlju svinju, nakon čega se ona transformiše u odvratno čudovište, koje uništava sve pred sobom.

U nastavku teksta, donosimo vam nekoliko anime serija, za koje vjerujemo da će prikupiti vaše simpatije.

One Piece

Priča prati mladića Luffy-a koji želi postati kralj gusara, tokom svojih avantura upoznaje razne karaktere koji mu pomažu u ostvarenju njegovog cilja.

One-Punch Man

Anime govori o protagonisti Saitami koji ima moć da bilo kojeg neprijatelja pobjedi jednim udarcem. Kandiduje se za organizaciju “Heroja” gdje želi da postane jedan od njih.

JoJo’s Bizarre Adventure

To je priča o generacijama porodice Joestar, koji se sukobljavaju sa veoma bizarnim i čudnim protivnicima u njihovim pustolovinama.