Covid u Engleskoj: Premijer liga bilježi ogroman broj pozitivnih testova

Premijer liga Engleske je u zadnjem testiranju imala 40 igrača i klupskog osoblja koji su pozitivni na koronavirus što je više nego dvostruko u odnosu na prethodni nedeljni rezultat.

Praksa lige je bila takva da se jednom sedmično testiraju igrači i klupsko osoblje na koronavirus, ali je u toku protekle sedmice napravljeno 2295 testova u dva kruga.

Između 28 i 31. decembra, imali smo 28 novih pozitivnih testova a između 1. i 3. januara pojavilo se novih 12, prenosi BBC.

“Sa malim brojem pozitivnih testova u ogromnoj većini klubova, liga nastavlja da ima povjerenje u svoje protokole Covid-19, koje u potpunosti podržava vlada, kako bi se omogućilo igranje utakmica po rasporedu,” rekli su iz Premier lige.

Tri utakmice u engleskom prvenstvu prekinute su prošle sedmice zbog izbijanja koronavirusa u pojedinim klubovima.

Putovanje Manchester Cityja u Everton 28. decembra prekinuto je nakon što su bek Kyle Walker i napadač Gabriel Jesus bili pozitivni.

Cityjeva utakmica u Chelseaju u nedjelju je nastavljena i ako su još četiri člana ekipe Cityja bili pozitivni (golman Ederson, štoper Eric Garcia, napadač Ferran Torres i veznjak Tommy Doyle).

Odložena su i dva gostujuća meča za Fulham.

30. decembra nisu igrali protiv Tottenhama i 3. januara protiv Burnleya.

Fulham je rekao da su mečevi otkazani nakon “značajnog broja” pozitivnih slučajeva u klubu.

Prošlog utorka Sheffield United rekao je da je zabilježio “niz” pozitivnih testova, ali su se odlučili za utakmicu u Crystal Palaceu u subotu sa osiromašenim sastavom.

Naglašeno je svim igračima lige da se moraju držati protokola za koronavirusa, nakon što su igrači tokom Božića i Nove godine napravili nekoliko očiglednih kršenja protokola.

Prema propisima Premier lige, igrači i klupsko osoblje koji imaju pozitivan test moraju se samoizolirati 10 dana.

screenshot
screenshot