Ukrajinski mediji nakon izjave Dodika: Ambasada insistira na vraćanju ikone

Izjava Milorada Dodika prilikom izlaska iz bolnice kako je afera s ikonom izmišljena popraćena je i u ukrajinskim medijima, koji cijelu aferu vide kao veliki skandal.

Evropjeskaja Pravda navodi kako njegove riječi nisu istinite, obzirom da ukrajinska ambasada javno inzistira na vraćanju ikone.

Kazali su kako je Dodik ponovio prethodnu izjavu da je riječ o porodičnoj ikoni koja pripada nekom iz Republike Srpske, ali da je Ambasada Ukrajine izjavila da nije primilo nikakve popratne dokumente o zakonitosti premještanja ikone na teritorij Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je na današnjoj pres konferenciji koja je održana nakon njegovog boravka u bolnici, Dodik kazao kako je “ikona na sigurnom”, te da organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu i da je cijela afera izmišljena od strane Federacije BiH.

“Vi ste izmislili to iz FBiH i lažnu priču napravili. Dobili ste redakcijski zadatak da izmislite priču. Ništa nema tu inkrimisano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik