Danas odluka o angažmanu jedinica OSBiH u Lipi

Danas zajseda Predsjedništvo BiH a na sjednici koja je u toku trebaju biti donesene odluke o upotrebi jedinica Oružanih snaga BiH koje će biti korištene za potrebe osposobljavanja kampa Lipa.

Inače, prema Memorandumu koji još nije potpisan Oružane snage BiH se obavezuju na uspostavu šatora na lokaciji ‘Lipa’ za privremeni smještaj migranata do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra “Lipa”.

Pored toga, planiran je angažman inžinjerske jedinice za pružanje stručne i tehničke podrške na izgradnji potrebne infrastrukture za funkcionisanje šatorskog naselja, kao i anganžman jedinice Vojne policije u sklopu nadležnosti OS BiH.

Podsjećamo, još 3. januara delegacija predvođena ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem (SDA) i ministrom odbrane Sifetom Podžićem (DF) boravila je u kampu Lipa.

Zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te predstavnicima Delegacije EU i IOM-a Cikotić i Podžić obišli su šatore i kontejnere koje su postavili pripadnici OSBiH, a u kojem trenutno borave migranti koji su, prema odluci Vijeća ministara BiH, trebali biti smješteni u Biru.