Delić najavio podršku organizaciji 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić jučer je održao sastanak sa predstavnicima Organizacionog odbora 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama (EFNS), te tom prilikom najavio podršku njegovoj organizaciji.

Kako su saopćili iz Vlade KS, bosanskohercegovački glavni grad i njegova olimpijska planina Igman bit će domaćini ovog takmičenja, koje će se održati u februaru 2022. godine, na nordijskim stazama igmanskog Velikog polja.

Kako su naglasili predstavnici ovog odbora, EFNS ima tradiciju održavanja dužu od 50 godina. Prvi put je održano 1969. godine u Todtnau – Shwarzwald, u Njemačkoj. Takmičenje okuplja oko 1.000 učesnika, a osim sportskog dijela sadrži i stručne seminare i stručno – turističke ekskurzije, te posjete kulturno-historijskim znamenitostima zemlje i grada domaćina.

Projekt organizacije 53. EFNS-a bit će podržan od Vlade Kantona Sarajevo, kao manifestacija od javnog interesa za Kanton Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu“, istakao je, ovom prilikom, ministar Delić.

Dodao je i kako je jedan od ciljeva ovog projekta da se kroz izgrađenu infrastrukturu za potrebe održavanja EFNS-a, tj. njegovih olimpijskih disciplina biatlon i skijaško trčanje, Igmanu vrati olimpijski sjaj.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

“Namjera nam je da naš Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centar ove namjene na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizirala međunarodna i domaća takmičenja, te podstakao razvoj ovih zimskih sportova”, obrazložio je ministar Delić.

Istaknuto je i kako se, pored ovoga, značaj održavanja EFNS-a na Igmanu ogleda i u promociji zimske turističke ponude u KS, ali i u direktnoj koristi za turistički sektor zbog najavljenog sigurnog dolaska više od 1.000 turista, sportista i drugih učesnika u ovoj sedmodnevnoj sportskoj manifestaciji.

Ministar Delić je istakao kako će Ministarstvo privrede KS biti na raspolaganje organizatorima u punom kapacitetu, te ih obavijestio da su potrebna sredstva za podršku organizaciji događaja planirana na njegovim budžetskim stavkama u 2021. godini.