Ermin Omeragić/ Zlatna značka UNSA s prosjekom 9.53

Proteklih godina portal Kakanjinfo je kroz nekoliko faza promovisao sve nadarene i uspješne kakanjke i kakanjce koji su nizali redovno sve svoje uspjehe na polju nauke, sporta, obrazovanja, kulture ovdje ili u inostranstvu i koji kao “Ambasadori u polju nauke i obrazovanja”, predstavljaju Kakanj u najboljem svjetlu gdje god da se nađu.

Ermin Omeragić, ima 22 godine i dolazi iz Kaknja, osnovnu školu je završio 2013. u Kaknju, a nakon toga srednju Međunarodnu školu u Zenici. Nakon završetka srednje škole 2017. godine, upisuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer automatika i elektronika, na kojem diplomira u jula 2020. godine.

Trenutno studira na Fakultetu za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljani, smjer Podatkovne nauke, koji je je poznatiji pod engleskim terminom Data science. U slobodno vrijeme kaže da uživa u dobroj muzici, bavi se sportom, svira klavir i gleda serije. Završio je 1. stepen Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, smjer automatika i elektronika, te tako dobio stručno zvanje Bakalaureat/Bachelor inžinjer elektrotehnike, odsjek automatika i elektronika, prenosi Kakanjinfo.

Za sebe kaže da je uporan, ambiciozan, odgovoran, tvrdoglav i nekada mnogo lijen.

“Još od osnovne škole učestvujem na mnogim lokalnim takmičenjima iz matematike i fizike, te sam u istoj proglašen učenikom generacije. U srednjoj školi nastavljam da nižem dobre rezultate na tim poljima, te sam po završetku srednje škole dobio posebnu pohvalu za odlične rezultate”, kazao je Omeragić za Kakanjinfo.

Kako je naveo, nakon prve godine fakulteta je odabran da bude demonstrator na predmetu Inžinjerska matematika 1, te je tu funkciju obavljao jedan semestar.

“S kolegom Omerović Edinom sam učestvovao na sajmu inovacija Find your SPARK Sarajevo, gdje smo predstavili neke naše izume. Preko ljeta 2019. godine obavljam praksu u JP Termoelektrana Kakanj u trajanju od mjesec dana”, kazao je Omeragić.

Kazao je da prije dva mjeseca je sa profesorom Sokić Emirom sa Elektrotehničkog fakulteta UNSA objavio svoj prvi IEEE rad, pod nazivom ‘Counting rectangular objects on conveyors using machine vision’, kojeg je predstavljao na forumu TELFOR, koji se inače održava u Beogradu, ali je ove godine održan online putem.

Svoju priču u Sarajevu je krunisao zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu, nakon što je prvi ciklus studija završio sa prosjekom 9.53.

Foto: Kakanjinfo
Foto: Kakanjinfo

Kazao je da nije pretjerano aktivan na društvenim mrežama, većinom ih koristi za komunikaciju s kolegama s fakulteta i prijateljima.

“Kroz školovanje sam razvio ljubav prema matematici, fizici i informatici, koja me je odvela na mnogobrojna takmičenja. Pored toga, uživao sam u automatiziranju sitnih kućnih procesa, zbog čega sam upisao smjer automatike i elektronike na ETF-u.

Međutim, tokom studija sam istraživao i druga interesantna polja u ovom domenu, te sam otkrio vrlo dobar Master program u Ljubljani, jedinstven na ovom području Europe, koji izučava tehnologije koje tek trebaju da dožive svoj puni potencijal, te sam se odlučio preusmjeriti na ovo polje”, kazao je Omeragić.

Kako je kazao, akademski put koji je planirao tokom srednje škole je izgledao dosta drugačije nego trenutni, kada ga je sudbina odvela u drugom pravcu, onda se odlučio da maksimalno iskoristi ono što mu je pruženo.

“Nakon srednje škole sam aplicirao na par univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, uslovi koje sam ja tražio su se kosili sa uslovima koje su ti univerziteti mogli pružiti stranim državljanima, tako da sam odustao od tog puta. Naravno, ETF je uvijek bio rezervna opcija koju sam na kraju i iskoristio”, navodi Omeragić.

Omeragić je kao mali bio fasciniran futurističkim filmovima u kojima su glavnu ulogu igrali razni automatizirani uređaji, roboti i slično. Upisuje studij automatike i elektronike s nadom da će i on jednog dana biti kreator takvih kompleksnih sistema.

“Tokom studija, informisao sam se o smjeru podatkovnih nauka, koje su glavni pokretač savremenog svijeta – biotehnologije, autonomnih vozila, robota s percepcijom okoline i sl., te odlučujem da se okušam i u ovom polju te tako dobijem teoriju i praksu iz oba područja inžinjeringa“, kazao je Omeragić za Kakanjinfo.

Tokom semestara njegov društveni život je bio na minimumu, vrlo malo vremena je odvajao na hobije i stvari koje ga interesuju pored fakulteta.

“Društvene interakcije ipak nije falilo, uvijek su uz mene bili prijatelji s fakulteta koji su prolazili kroz istu “muku”, tako da su dosta olakšali cijeli taj proces studiranja i postizanja dobrih rezultata”, kazao je Omeragić.

Foto: Kakanjinfo
Foto: Kakanjinfo

Kako kaže, njegova najveća podrška je naravno bila porodica: roditelji i sestra, također su veliki utjecaj imali i prijatelji, koji mu nisu dali da posustane kada mu motivacija padne.

Tajna njegovog uspjeha su pravilno postavljeni prioriteti u životu i vrlo dobra kontrola vremena. Njegov generalni savjet za sadašnje studente je da ostanu ustrajni u svojim planovima, čak i kada cilj izgleda nedostižan.

Ne odustajte od svojih ciljeva, ne dajte da vas zaustavi poneka životna prepreka, bavite se stvarima i poslovima u kojima uživate“, kazao je Omeragić.

Kako je kazao, pošto ga je daljnje školovanje odvelo u Sloveniju, trenutno su sve njegove aktivnosti vezane za tu zemlju.

Ukoliko naša država uspije da ponudi mladima ono što oni traže i zaslužuju, moj povratak je neupitan. Šta nam nosi sutra, to niko ne zna. Bitno je da trenutno razmišljamo o nadogradnji sebe, pa ako to nije moguće u našoj zemlji, taj put trebamo tražiti i van nje”, kazao je.

Nakon završetka master studija planira steći dovoljan nivo prakse u polju podatkovnih nauka da bih mogao to znanje prenijeti i na druge mlade i perspektivne ljude koje zanima ovo područje, a takvih ima mnogo u našoj državi.

Iskreno vjerujte u sebe i već ste na pola puta do uspjeha“, zaključio je Omeragić.