Federalni zastupnici odbacili inicijativu nabavke vakcina koje nisu odobrene od EU

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbacili su danas inicijativu kojom se zabranjuje Vladi FBiH da nabavi vakcine koje nemaju odobrenje Evropske unije.

Riječ je o inicijativi zastupnika SDP-a Irfana Čengića, gdje je naglasio da Federacija BiH ne smije nabavljati ruske i kineske vankcine.

“Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine. Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana“, napisao je Čengić na svom Facebook profilu.

Najavio je da će na sjednici Parlamenta tražiti da zabrane Vladi da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU.

“Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati sa životima i novcem građana FBiH. Na sjednici Parlamenta ću tražiti da zabranimo Vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU“, kazao je Čengić.

Također, naveo je da ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije.

💉Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine….

Posted by Irfan Čengić on Friday, 22 January 2021

 

Za inicijativu glasalo je 38 zastupnika, a 44 ih je bilo suzdržano.

U inicijativi se navodi da iz sredstava Budžeta FBiH za 2021. godinu Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva može nabavljati samo cjepivo protovi koronavirusa, koje će se primijenjivati u FBiH, koje je registrirano u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova.