Foto/ Ogromne rupe nakon potresa: Zbog čega nastaju

Statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI) koji obilaze područje Petrinje, Gline i Siska primijetili su posljednjih dana u manjim mjestima sve više i više otvorenih rupa, kaverna i likvefakcija, koje se pojavljuju u tlu gdje ima puno vode i pijeska.

Neke su se rupe pojavile ispod kuća, što nije bezopasno jer tlo nestaje ispod temelja. Timu statičara i arhitekata pridružilo se sada i nekoliko geologa. Na terenu se mogu vidjeti kuće koje izgledaju kao da ih je zemlja “pojela”, piše Jutarnji list.

“Stanovnici tih područja moraju dobro paziti na tu pojavu i ako imaju takve kaverne, trebaju zvati geotehničare da ih pregledaju”, rekao je Josip Atalić, koordinator HCPI-ja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Geolozi i seizmolozi ističu da je pojava likvefakcija vezano za potrese u Hrvatskoj vrlo rijetka, ta pojava nastaje tokom potresa na pjeskovitom tlu zasićenom vodom, te tlo gubi čvrstoću i nosivost, prelazi u tekuće ili polutekuće stanje i izbacuje mulj vani.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Kod nas u dvorištu pojavila se rupa. Sličnih u Planjku ima jako puno, kao i pukotina po dvorištima. U tijeku je u mjestu i sanacija nasipa zbog odrona gdje su bile velike raspukline u tlu. Posjetili su nas seizmolog i geolozi te tek trebaju napraviti analize, ali su rekli da je došlo do diferencijalnog slijeganja tla”, rekla je Bernarda Boček Beloglavec, dipl. ing. fizike.