Foto/ Upoznajte “nježnog diva” Lotusa

Radi se o neobičnoj vrsti zvanoj Maine Coon, karakteristični su po svojoj veličini, ali i po prijateljski nastrojenoj osobnosti.

Maine coon mačka jedna je od najvećih pasmina domaće mačke, poznata po svojoj inteligenciji i razigranosti, kao i po specifičnom fizičkom izgledu. Ova vrsta je jedna od najstarijih prirodnih vrsta u Sjevernoj Americi, a često je zovu i “nježni div.”

Mačak Lotus je na društvenim mrežama postao senzacija, gdje na Instagramu čak ima 353 hiljade pratitelja i pažnju privlači gdje god se pojavi. Psi mu s oprezom prilaze, a neki radije promjene pravac nego da se s njim susretnu “oči u oči”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lotus (@lotus_the_mainecoon)

Živi u Švedskoj, star je tri godine i teži preko deset kilograma.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ova vrsta mačaka obožava vodu i djecu. Najčešća boja krzna ove vrste mačaka je smeđa s šarama, premda ih ima u svim bojama. Boja očiju također varira.

Uglavnom su zelene, zeleno-zlatne ili zlatne. Plave oči i varijante s jednim plavim, a drugim zlatnim okom moguće su kod mačaka s bijelim krznom.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Veoma su prijateljski nastrojene prema ljudima, posebno djeci, i upravo je zato je i jedna od najomiljenijih među domaćim mačkama.

Ova vrsta, iako izgledom jako asocira na norvešku divlju mačku, zapravo dolazi iz američke savezne države Maine. Može narasti do dužine od 1,2 metara.

Foto: Instagram
Foto: Instagram