Iako vrijednosti variraju, nema uslova za proglašenje epizode “Pripravnost” u KS

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka informiše javnost Kantona Sarajevo da nema uslova za proglašenje prve epizode “Pripravnost” na području našeg kantona, iako je proteklih dana dolazilo do variranja koncentracija zagađujućih materija na skoro svim mjernim mjestima.

Tako su mjerenjem na automatskim stanicama Ilijaš i Otoka zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan.

Danas je zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku izmjerenih do 08:00 sati na stanici Ilijaš.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje uglavnom sunčano do umjereno oblačno vrijeme sa slabim do umjerenim vjetrom južnog i jugoistočnog smjera i mogućom temperaturnom inverzijom u jutarnjim satima.

Ipak, pošto se već u srijedu u kotlinskim dijelovima Kantona očekuje pojačan vjetar, prema odredbama Plana interventnih mjera, nisu ostvareni uslovi za proglašenje pomenute epizode.

Iz Stručnog tijela napominju stanovništvo kako se i u narednim danima zbog promjenjivih vremenskih uslova očekuje variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

“Povećane koncentracije se očekuju uglavnom u jutarnjim i večernjim satima, te se građanim preporučuje postupanje u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS, a koje mogu pronaći na linku: https://www.zzjzks.ba/preporuke-za-stanovnistvo/”, poručuju iz ovog tijela.

Najavljuju i nastavak kontinuiranog praćenja vrijednosti i meteoroloških uslova, te izdavanje preporuka za postupanje prema Planu interventnih mjera, saopćila je Vlada KS.